Encara lluny de la normalitat

Hi ha veïns que, un mes després dels aiguats, no han pogut tornar a casa

La tromba d’aigua del 18 de desembre va inundar baixos i pàrquings de Terra Nostra, Montcada Nova, Mas Rampinyo i el Pla d’en Coll. Cinc habitatges van haver ser desallotjats i els seus ocupants, reubicats a domicilis de familiars o a hotels, una despesa que han assumit els Serveis Socials de l’Ajuntament.

Si bé algunes famílies ja han pogut tornar a les seves llars, d’altres encara no. Aquest és el cas d’Ángeles Pérez, el seu marit i una de les seves filles, que viuen al carrer Montsant, 23, al costat de l’estació de Terra Nostra. Al pati de casa l’aigua va arribar fins als 60 cms d’alçada i a l’interior del domicili, a un pam i mig.

Tot va molt lent, el que anava a assumir la nostra asseguradora ara ha passat al Consorci de Compensació d'Assegurances i encara estem fent inventari de tot el que hem perdut", ha explicat Ángeles a laveu.cat. El matrimoni calcula que reparar els desperfectes pot costar més de 35.000 euros. "Hem de sanejar les parets, canviar la fusteria, els mobles de la cuina i del bany, el mobiliari del menjador i les habitacions, els matalassos… també hem estat un mes sense cotxes, un ja l’hem reparat i l’altre, encara és al mecànic" enumera la propietària. De moment, les despeses les ha hagut d’assumir la parella que, d’altra banda, es mostra molt agraida per la solidaritat ciutadana i les donacions que ha rebut –somiers, un moble, una rentadora i roba de la llar– per atendre urgències de primera necessitat, així com pel suport des de Serveis Socials.

A banda de les pèrdues materials, aquesta veïna de Terra Nostra reconeix que el sinistre els ha afectat no només econòmicament, també emocionalment, sobretot perquè entén que l’Ajuntament no ha actuat amb previsió. "Fa temps que avisem que ens entra aigua al pati quan plou amb intensitat perquè el pas soterrat de l’estació sempre s’inunda i aquest punt és crític ja que aquí també conflueix l’aigua que baixa de l’N-150, la zona 21 i del carrer Priorat i la canonada no és prou gran per absorvir-la. Es va fer malament des d’un inici i estem pagant les conseqüències" lamenta Ángeles tot esperant que després d’aquest incident el consistori actuï al respecte.

 

Inici del carrer Núria

També els veïns de l’inici del carrer Núria reclamen a l’Ajuntament que millori l’estat de l’últim tram del vial, que connecta amb el camí de terra paral·lel a la riera de Sant Cugat. Al número 3-5 hi resideix la família Font Chicón que va poder tornar a casa el 30 de desembre, 12 dies després de la inundació gràcies a l’ajuda rebuda per familiars, veïns i coneguts. Operaris de la Brigada municipal també els van retirar amb un camió bona part del que han perdut.

"Encara ens queda feina per fer però la més grossa, treure l’aigua, el fang i netejar, ja està enllestida; ara estem fent l’inventari de tot el que s’ha fet malbé per enviar la informació al Consorci, fotografiant cada peça una per una" explica Vanessa Font. Dels dos vehicles que tenien, un no es podrà recuperar i l’altre, encara és al mecànic.

Cara al futur, la família Font Chicón confia que l’Ajuntament faci alguna actuació al seu carrer per evitar possibles inundacions, com ara asfaltar l’inici del vial. "L'Ajuntament va trigar una setmana a venir però sembla que ara hi ha la intenció de fer alguna millora i esperem que sigui així perquè fa anys que denunciem que aquest tram de carrer i de clavegueram no té manteniment i la riera és a tocar; a més tenim problemes fins i tot per arribar als contenidors", afegeix Vanessa.

 

Av. Terra Nostra

Els pàrquings comunitaris dels blocs de l’avinguda de Terra Nostra 12-14 i 16 propers a l’escola Mitja Costa es van inundar completament el 18 de desembre deixant inservibles els vehicles estacionats. A l’aparcament més gran, el dels números 12-14, hi havia 13 turismes i 3 motos. També van resultar danyats tots els trasters i el seu contingut. Un camió cuba va haver d’estar dos dies treballant per retirar l’aigua acumulada, a l’igual que en el pàrquing veí.

Els veïns afectats atribueixen el sinistre no només a la tromba d’aigua, sinó al fet que el pont ferroviari sota l’R4 i l’R7 que connecta l’avinguda de Terra Nostra amb el carrer Antoni Pujades no pot desguassar correctament quan la riera de Sant Cugat va plena.

"Hem presentat diverses instàncies a l’Ajuntament perquè no és la primera vegada que ens entra aigua al pàrquing, encara que mai havia passat un cas com aquest; trobem a faltar que algú del consistori hagi passat per aquí, tenim una reunió pendent i esperem que ens aportin alguna solució pèrquè aquest pont s’inunda sovint i algun dia passarà una desgràcia", manifesta Ian Costa, resident a l’edifici i propietari d’un dels vehicles sinistrats.

Els veïns esperen cobrar aviat les indemnitzacions per part del Consorci d’Assegurances. "Sembla que alguns ja han començat a rebre els diners i confiem que a la resta ens arribin en els propers dies", ha afegit Costa.

 

Carrer València

Els afectats del carrer València situats al costat del CAP Les Indianes, no són tan optimistes quant a la celeritat en el cobrament de les assegurances. Si més no, això és que ha manifestat a laveu.cat Plácido López propietari d’una de les set cases ubicades entre el carrer Barcelona i el passatge reservat als vehicles del centre sanitari. Encara no ens han donat cap termini”, explica.

El pàrquing de la comunitat es va inundar fins al sostre, quedant l’aigua a punt d’entrar a la primera planta de l’habitatge. En el moment de la tromba només n’hi havia un vehicle aparcat, però els propietaris han hagut de llençar pràcticament la totalitat del que guardaven als garatges, la majoria utilitzats també com a trasters o safarejos. La comunitat ha hagut d'assumir col·lectivament el cost del lloguer de bombes per treure l'aigua acumulada, així com la reparació de la porta principal de l'aparcament –al voltant de 1.500 euros–, que es va espatllar per la força de l'aigua i individualment, les de cada garatge privat. També caldrà tornar a pintar l'espai comunitari un cop sanejat d’humitat.

"Ens preocupa que torni a repetir-se una situació com aquesta; l’Ajuntament ara diu que això és terreny inundable i si és així, com es que es va deixar construir el CAP?”, es pregunta López. Aquest veí posa el focus en diferents qüestions, a banda de la intensa pluja que va caure durant la jornada: “Les clavegueres no van acabar de desguassar perquè potser no estan preparades per a tant volum d'aigua, però també és cert que hi havia moltes fulles al carrer tapant-t'hi les entrades i que el mur que hi ha al camí de la Font Freda per delimitar la via de tren va fer de tap”.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari