Armengol, una dinastia de sabaters

La sabateria, situada al cor del carrer Major, es va fundar l’any 1956 i és la més antiga de Montcada Centre

De camí a l’estació de Montcada i Reixac, un aparador de color bronze i quatre esglaons donen la benvinguda a Calçats Armengol. Ubicada al número 45 del carrer Major, esdevé la sabateria més antiga de Montcada Centre . El negoci va ser creat l’any 1956 per Jaume Armengol i Maria Orriols, avis de l’actual pro­pietària, Victòria Armengol. Jaume era viatjant de pell i operava per la zona de Ripoll. Nadius de la Pobla de Lillet (Berguedà), Jaume i Maria es van traslladar a Montcada en assabentar-se del traspàs de Cal Vilalta, antiga sabateria localitzada on avui trobem Calçats Armengol. “Alguns clients, sobretot els més grans, encara ens diuen pel nom de l’anterior establiment”, comenta Victòria. 

 

Evolució

La imatge de la sabateria va canviar amb l’arribada dels nous propietaris. Al 1956 només es va col·locar un nou rètol i no va ser fins a principi dels anys seixanta que es va modificar la façana amb la incorporació d’aparadors a banda i banda. A final dels setanta es van fer canvis de millora i l’última remodelació data del 1982. Aquestes dues últimes ja van ser projectades per Josep, el fill de Jaume i Maria, qui va agafar el relleu de la botiga l’any 1974, acabat de casar amb Teresa Azañedo. El matrimoni regentaria l’establiment fins al 2008, quan la seva filla, Victòria, se’n va fer càrrec. Filla única i fisioterapeuta, sempre ho va tenir clar. “Jo sempre deia que quan els meus pares es jubilessin em quedaria amb la botiga perquè a mi sempre m’ha agradat”, declara. 

Calçats Armengol compta amb una àmplia tipologia de productes, tant d’home com de dona. Entre ells botes, sandàlies, botins o sabatilles anatòmiques. Destaquen els articles de qualitat i de pell. En el 2010, amb la tercera generació, es van introduir altres peces per a la seva venda com bosses, paraigües i complements. 

 

Canvis

El comerç en línia ha suposat un canvi al qual s’han hagut d’adaptar els petits establiments. Tot i això, segons Victòria, productes com les sabates demanen una major proximitat. “La sabata és molt complexa i les mesures poden canviar molt; no és el mateix comprar en línia que venir a la botiga, provar-te diferents models i comptar amb la recomanació del comerciant”, comenta. 

La seva clientela és de Montcada: “Vivim del nostre poble, de la gent que sap que això és un negoci de tota la vida”. La Covid-19 els va portar a tancar un mes i mig durant el confinament i va provocar grans pèrdues econòmiques. “Si tanques el comerç, tanques el poble”, afirma Josep Armengol. No obstant això, les restriccions de mobilitat han generat més afluència de clients a la sabateria, però mesures com el tancament de negocis no essencials els caps de setmana els han afectat. “Abans obríem els dissabtes i és una llàstima no poder fer-ho ara per donar servei als clients que treballen entre setmana”, expressa l’actual propietària. Malgrat la situació, Victòria agraeix el compromís del veïnat amb el comerç local. “La gent del poble s’ha bolcat, això ha ajudat a fer que no fos un desastre”, declara. També, reivindica que el comerç de proximitat és “segur, fàcil i rendible”

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari