Taula rodona en línia sobre dones, drets laborals i migració

Tindrà lloc aquest divendres (18h) amb la intervenció de Daybelyn Juares, de Mujeres Migrantes Diversas; Vania Arana, de Las Kellys, i Aurea Ayón, de Sindillar

El programa del 8 de març a Montcada i Reixac 2021 se centra en la mirada interseccional cap a les reivindicacions i drets de les dones. Aquesta visió vol mostrar que hi ha una gran diversitat de dones, les experiències de les quals són creuades per diferents eixos de desigualtat com ara l’origen, l’ètnia, el color de pell, l’edat, la classe social, l’orientació sexual o la religió, entre d’altres. En funció del context on es trobin les dones, viuran situacions amb més o menys dificultats i podran o no gaudir dels drets que els pertoquen. La mirada interseccional es pregunta si el feminisme dels països occidentals té prou en compte la diversitat de les desigualtats que viuen moltes dones del seu entorn o d’altres procedències.

‘El context de pandèmia ha fet aflorar una crisi sistèmica de múltiples dimensions i, com sempre, les dones són les més afectades per aquesta situació; milers de dones han hagut d’abandonar el mercat laboral per ocupar-se de les cures i la violència masclista continua augmentant; aquesta crisi ha afectat directament els sectors feminitzats’, ha manifestat la regidora d’Igualtat, Feminismes i LGTBI, Jessica Segovia (ECP). L’edil anima la ciutadania a participar a les activitats telemàtiques i presencials previstes al programa. ‘Tot i la pandèmia, ens reinventem per tal de ser presents i continuar reivindicant els nostres drets’, ha expressat la regidora.

Al llarg de tot el mes de març hi haurà una dotzena d’activitats per commemorar el 8M, majoritàriament en format virtual, proposades des del Consell de Dones. Dones dels diversos col·lectius feministes del municipi llegeixen el manifest reivindicatiu en un vídeo, que es pot veure una versió reduïda a 'laveu.cat' i la lectura sencera al web municipal, ja que enguany el dia de l'efemèride no es fa cap acte presencial a causa de la Covid-19. Aquest mateix dia, a les xarxes de les biblioteques (@bibsmir) hi haurà recomanacions de llibres infantils i juvenils sobre igualtat. Fins al 8 de març, Can Tauler organitza un concurs sobre els drets de les dones, per mitjà de vídeos a la plataforma Tik-Tok. Les bases per participar-hi es poden consultar a @cantauler. Un altre dels actes destacats del programa és la taula rodona en línia ‘Dones, drets laborals i migració’, el 12 de març, a les 18h. Les ponents seran Daybelyn Juares, de Mujeres Migrantes Diversas; Vania Arana, de Las Kellys; i Áurea Ayón, de Sindillar. Les inscripcions s’han de fer a [email protected] abans del 10 de març.

En el marc del 8M també hi haurà l’obra de teatre Encara hi ha algú al bosc, el 13 de març (20h), al Teatre Municipal dins la programació de la Regidoria de Cultura i Patrimoni. Protagonitzada, entre d’altres actrius, per Ariadna Gil, el muntatge parla sobre la guerra de Bòsnia i en concret, del tracte que van rebre les dones en el conflicte dels Balcans, donant veu a les supervivents. Les entrades són a la venda a www.teatremontcada.cat i a l’Auditori Municipal . Un altre espectacle teatral del 8M és No es país para negras, amb Silvia Albert Sopale, el 26 de març (19h), a l’Auditori Municipal. L’actriu, de raça negra i nascuda a Sant Sebastià, explica 40 anys de la seva vida i durant el relat, amb humor, parlarà sobre racisme, la sexualitat de la dona negra i la identitat. El programa inclou una visita a l’hort comunitari de Mas Duran, l’11 de març, a les 11h (inscripcions fins al 9 de març a [email protected]).

Durant tot el març, les dones creadores del municipi poden enviar una fotografia o un vídeo i una explicació de 150 paraules sobre el perquè de les seves creacions, al correu electrònic [email protected] o un missatge de whatsapp al telèfon 670 020 577. El material s’anirà penjant al compte d’Instagram @igualtatmir a mesura que vagi arribant. A partir del dia 22, a @igualtatmir es podran veure vídeos d’entrevistes a dones del municipi, dins l’activitat ‘Sinèrgies: dones i treball des d’una mirada interseccional.

Del 24 al 31 de març s’exposarà a les xarxes @igualtatmir i @bibsmir i en format presencial, a la Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32) un mural denominat ‘La representació de les dones abans i ara’. Es tracta d’un projecte participatiu per al qual es demana la implicació de la ciutadania. Es poden enviar imatges antigues i actuals o un àudio amb una anècdota o un escrit breu sobre la representació de la dona a [email protected] o un whatsapp al 670 020 577. Presencialment, a les biblioteques Elisenda i Can Sant Joan, es poden portar llibres, revistes o imatges. En ambdós casos, el material s’ha de lliurar entre l’1 i el 19 de març.

D’altra banda, del 2 al 21 de març (de 17 a 20h) es podran veure a la Casa de la Vila els 35 cartells que han participat al concurs ‘8 de març’. La imatge guanyadora és de la il·lustradora barcelonina Eulàlia Miró. La Biblioteca Elisenda acollirà fins al 21 de març la mostra ‘La carbassa, la poma i el pèsol, tres vegetals…molt femenins!’ i la Biblioteca Can Sant Joan, l’exposició de llibres infantils i juvenils per la igualtat ‘Com tu i com jo’. En el 8M 2021 també s’inclou el taller en línia de microrelats, dins del concurs ‘Dones veu a les dones?’. L’activitat la dinamitzarà l’escriptora i periodista Sònia Hernández i es farà els dies 9 i 16 de març.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari