‘L’arqueria antiga és un punt de trobada entre cultures’

Ismael Hernández, del CCTA, publica ‘El arquero histórico’, un tractat sobre aquesta pràctica milenària

‘El arquero histórico’ (Galiarco, 2021) és el títol del primer llibre que ha publicat el montcadenc Ismael Hernández, de 28 anys i soci del Club Català de Tir amb Arc, amb seu a Can Piqué. L’autor fa un recorregut per les diferents etapes d’aquesta pràctica milenària fins al segle XX, una lectura introductòria per a les persones que vulguin conèixer el món de l’arqueria antiga.
 
Com va sorgir la idea d’escriure aquest llibre?
Va néixer d’un projecte personal, quan estava fent a 2n de batxillerat el treball de recerca sobre el tir amb arc. El tema em va apassionar i, quan portava anys acumulant informació i continguts, em vaig adonar que tenia material per fer un llibre. 
 
Quins períodes històrics abarca la publicació?
El volum comença a l’Edat de bronze i arriba fins al segle XX. L’arc històric és una especialitat que s’ha practicat a tot el món al llarg de la història,  amb tècniques diferents. L’objectiu del llibre és fer una repassada per les diferents tradicions arqueres i, alhora, esdevenir una guia per a les persones que es vulguin iniciar en aquesta modalitat, ja que la majoria de la bibliografia està escrita en anglès. 
 
Quina diferència hi ha entre l’arc antic i el modern?
És molt subtil. L’arqueria històrica es realitza amb arcs i tècniques que imiten el que es feia abans del segle XX. L’arc antic és una pràctica minoritària en un esport minoritari com el tir amb arc. Can Piqué és l’únic club de Catalunya on es fa aquesta modalitat.
 
Antigament, tothom feia servir l’arc?
Sí. Abans, la gent muntava a cavall i disparava amb arc, era el seu dia a dia, i ara sabem conduir i utilitzem mòbils. L’arqueria antiga m’ha permès conèixer la meva cultura i descobrir que és un punt de trobada entre d’altres cultures.
 
Està realizants noves investigacions sobre la temàtica?
Sí, vull preparar un tractat sobre com es disparava l’arc a la zona de l’Al Àndalus a l’Edat Mitjana.
             
Etiquetes:

Deixa un comentari