Balanç positiu del Projecte Singulars

Promoció Econòmica i Ocupació ha donat orientació, assessorament i formació durant gairebé un any a una catorzena de joves i la meitat dels quals ha aconseguit feina

Larry García, participant al Projecte Singulars, en una sessió d'orientació amb la tècnica Meritxell Oliva

A final d’aquest mes de juliol acabarà una nova edició del Projecte Singulars, una iniciativa del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), en el marc de la Iniciativa d’Ocupació Juvenil, que està liderat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental i cofinançat pel Fons Social Europeu. El departament de Promoció Econòmica i Ocupació és l’encarregat de seleccionar els participants del municipi i d’acompanyar-los durant tot el programa que ha inclòs orientació personalitzada i grupal, activitats formatives i pràctiques a empreses. Algunes novetats d’aquesta edició en l'àmbit de l’orientació han estat les sessions de coaching amb cavalls i el coaching musical.

“Habitualment cada any tenim una vintenta de joves al programa però a causa de la pandèmia, en aquesta edició només n’hem tingut 14”, ha explicat Meritxell Oliva, la tècnica referent del Projecte Singulars a Montcada. Els participants, joves que no estudien ni treballen i estan inscrits al SOC o al Registre Nacional de Garantia Juvenil, han rebut una formació professionalitzadora escollint entre diferents opcions: auxiliar de magatzem, operari tèxtil, robòtica, economia circular, indústria alimentària i operari de magatzem –en aquest últim cas, adaptat a participants amb diversitat funcional.

El total, durant 11 mesos els joves han rebut 200 hores de classes teòriques i 80 de pràctiques, encara que no tots els participants han accedit a fer-les –dos perquè han trobat feina i tres perquè van desistir. Dels que sí les han fetes gairebé la totalitat ha aconseguit un contracte laboral. Aquest és el cas de Mouna Afif i Alba Castro, dues joves que han fet pràctiques a Colex Uniformes. “Tenia ganes de fer alguna cosa nova i la veritat és que estic molt contenta, m’agrada molt la feina que faig”, ha explicat Afif. La seva companya afegeix que el Projecte Singulars li ha donat l’oportunitat de descobrir el sector tèxtil. “He pogut formar-me en un camp que desconeixia i durant tot el procés m’he sentit molt ben acompanyada”, ha comentat Castro.

Larry García no ha hagut de fer les pràctiques perquè ha trobat feina en el sector de la robòtica. Tot i així recomana aprofitar la formació i orientació que ofereix Singulars: “Jo ja tenia un grau mitjà però aquests tipus de programes són molt recomanables i animo a altres joves a provar-ho, l’assessorament que et donen és molt útil”.

 

Suport empresarial

L’èxit del Projecte Singulars també rau en la implicació del teixit empresarial que, en el cas de contractar algun dels joves participants, rep una motivació extra a través d’una subvenció equivalent al salari mínim interprofessional (SMI) durant els primers sis mesos de contracte. L’empresa Colex Uniformes, ubicada al polígon Can Milans, ha acceptat alumnes en pràctiques i ha apostat per incorporar dues d’elles temporalment a la seva plantilla. “Fem un balanç positiu de l’experiència; per a nosaltres era la primera vegada i el resultat ha estat molt satisfactori”, ha explicat el gerent de la firma, Xavier Colmenero.

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari