Assessorament a empreses sobre els requeriments legals que han de complir en matèria d’igualtat

La iniciativa la lideren les regidories de Promoció Econòmica i Ocupació i Igualtat, Feminismes i LGTBI

D'esquerra a dreta Jessica segovia, Laura Campos i Jaume Teixidó durant la presentació del programa formatiu
Sandra Pinto, directora financera de Printfa, una de les empreses que participarà al programa formatiu
La regidora d'Igualtat, Feminismes i LGTBI durant la seva intervenció

Les empreses i entitats estan obligades a complir uns requeriments en matèria d’igualtat entre homes i dones. D’una banda, han de tenir protocols per prevenir l’assetjament per motius sexuals o de gènere així com un registre retribitiu anual a disposició pública. I de l’altra, el cas de les empreses amb més de 50 persones en plantilla, també han de disposar d’un Pla d’Igualtat. Malgrat que així ho estipulen tant la Llei sobre igualtat efectiva de dones i homes del 2007 com el Reial Decret aprovat al 2020, encara hi ha moltes firmes que no compleixen amb la normativa. És per aquest motiu que les regidories de Promoció Econòmica i Ocupació i Igualtat, Feminismes i LGTBI del consistori montcadenc han decidit fer un projecte transversal que consisteix a assessorar i formar gratuïtament les empreses que ho desitgin es puguin posar al dia en la matèria.


La formació es farà des de l'octubre fins al març i anirà a càrrec de la cooperativa Equilàtera


La iniciativa s’ha presentat aquest matí en roda de premsa. L’alcaldessa, Laura Campos (ECP), ha posat de manifest el compromís de l’Ajuntament amb  treballar per la igualtat: "La realitat ens demostra que encara hi ha molta desigualtat i volem contribuir a canviar aquesta perspectiva en la nostra ciutat; animem les empreses a participar-hi i a aprofitar els recursos que posem a la seva disposició", ha dit l’edil.

 

Projecte conjunt

Les regidories implicades porten mesos preparant la proposta formativa que arrencarà aquest mes d’octubre –les inscripcions s’han de fer telemàticament de forma diferenciada per a l’elaboració de protocols i per als plans d'igualtat fins al dia 8 a través del correu [email protected]– i s’allargarà fins al mes de març. El cost de la proposta és de 7.500 euros que sufragaran a parts iguals ambdós departaments. "La inversió econòmica que fa l’Ajuntament és petita en comparació amb l’impacte que aquest programa pot tenir en la millora de les condicions laborals i de conciliació de moltes dones", opina la regidora d’Igualtat, Feminismes i LGTBI, Jessica Segovia (ECP). El responsable de Promoció Econòmica i Ocupació, Jaume Teixidó (ERC) ha posat l’accent en la necessitat que les empreses del municipi s’impliquin per trencar amb uns estereotips que encara es mantenen força arrelats en el món laboral i, especialment, en l’industrial, un sector molt masculinitzat. "És un pas que han de fer des del convenciment i no per obligació legal; de cara al futur, la força del treball ha de ser igulaitària i justa per a tothom a nivell de condicions laborals, salarials i de tota mena", condidera l'edil.


Les empreses interessades a participar en el programa es poden inscriure de forma telemàtica fins al 8 d'octubre


Proposta formativa

En el marc del programa d’assessorament s’oferten set sessions. Una per fer els protocols de prevenció i abordatge de l’assetjament (15 d’octubre), una altra per crear el registre retributiu (15 de març) i cinc sessions específiques de periodicitat mensual per tractar l’elaboració dels plans d’igualtat. La formació anirà a càrrec de la Cooperativa Equilàtera.

"Encara hi ha moltes empreses que desconeixen quines obligacions han de complir en matèria d’igualtat i precisament Inspecció de Treball està fent moltes instruccions en relació amb els protocols d’assejament i el registre retributiu", ha explicat Georgina González, representant d’Equilàtera.

En la presentació del programa formatiu ha participat Sandra Pinto, directora financera de Printfa, una firma local ubicada al polígon Can Milans, interessada a participar-hi: "La nostra plantilla la formen una quarantena de treballadors i, malgrat no estar obligats a tenir un Pla d’Igualtat, aprofitarem el recurs que ens dona l’Ajuntament per fer-lo; estem molt sensibilitzats amb els temes de responsabilitat social corporativa".

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari