‘Hem demanat al TSJC que executi la sentència i ordeni el tancament de la cimentera’

L’advocat de l’AV Can Sant Joan i el president de l’entitat asseguren que l’empresa haurà de cessar la seva activitat en breu en no disposar de llicència ambiental

L'advocat de l'AV Can Sant Joan, Albert Calduch, i el president de l'entitat, José Luis Conejero, estan convençuts que la cimentera haurà de tancar en breu en compliment de les resolucions judicials que ha fet el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Així ho han comunicat durant la roda de premsa que han fet aquest matí al Col·legi de Periodistes per parlar de l'última sentència, notificada el passat 22 d'octubre, en resposta al tercer recurs contenciós administratiu presentat contra el Departament de Medi Ambient de la Generalitat i Lafarge-Holcim. El Tribunal ha tornat a declarar la nul·litat de  la renovació de l’Autorització Ambiental Integrada (AAI) concedida a la planta l’any 2017 per poder dur a terme l’activitat de fabricació de ciment, de manera que, a data d'avui, la cimentera no disposa de llicència per funcionar.
 
La novetat d'aquesta última resolució és que el TSJC ha decidit traslladar la sentència al Ministeri Fiscal perquè valori la possible existència de responsabilitats penals en l’actuació administrativa feta pel Departament de Medi Ambient. "En el moment en què el Tribunal pren aquesta decisió és perquè entén que hi ha alguna cosa més, una presumpta mala fe que pot donar peu a un delicte", ha assenyalat el lletrat per afegir a continuació: "Això confirma les nostres tesis que aquest no és un cas normal i que l'actuació de l'administració no es correspon amb la que hauria de ser, vetllar per l'interès general".
 
La defensa de l'AV ja ha fet el que considera l'últim pas d'aquest llarg procés contra Lafarge-Holcim iniciat al 2010. "Hem demanat al TSJC que executi la sentència i ordeni el tancament de la cimentera; una empresa altament contaminant, com és aquesta, no pot funcionar sense Autorització Ambiental", ha dit Calduch.
 

L’AV Can San es mostra satisfeta amb els resultats favorables de les resolucions judicials, tot i reconèixer la dificultat d'enfrontar-se a una gran multinacional


 

En el mateix sentit s'ha pronunciat Conejero qui no entén com la Generalitat no ha actuat encara, tot i les diferents sentències que declaren la nul·litat de les AAI concedides a Lafarge-Holcim i que han estat ratificades pel Tribunal Suprem. El dirigent veïnal creu que l'administració està actuant amb "favoritisme" cap a l'empresa. "Com a Plataforma Antiincineració i com a AV estem contents amb les resolusions judicials perquè ens donen la raó però sabem que estem lluitant contra una gran multinacional i que és una lluita desigual", ha dit el dirigent veïnal.

Conejero també ha aprofitat la trobada amb la premsa pel denunciar el negoci que, en la seva opinió s'amaga, sota la venda i la compra d'emissions de CO2 per part de la indústria cimentera: "Tot i que en l'últim any han tancat plantes a Espanya, l'Estat segueix pujant l'assignació d'emissions a aquestes indústries, que obtenen grans beneficis gràcies a aquest mercat".


Lafarge-Holcim assegura que està en procés d'adequar la llicència ambiental i que no pensa tancar la planta 


Per la seva banda, en declaracions a TV3, el director de Lafarge-Holcim a Montcada, Vicente Pedro, ha reiterat l'argument que l'anul·lació de la llicència ambiental per part de la justícia respon a un defecte de forma que està en vies de solució: "Estem en un procés d'adequació de l'AAI i aquí no hi entra el tancament de la fàbrica". El director també ha assegurat que durant els més de 100 anys de vida de la planta aquesta sempre ha complert amb les normatives existents en matèria mediambiental. 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari