Montcada Inclou Jardineria, un projecte que posa en valor la diversitat funcional intel·lectual

Una onzena de participants aprenen l’ofici d’auxiliar de jardineria

Els participants al programa, fent pràctiques al parc de les Aigües
Els participants al programa, fent pràctiques al parc de les Aigües
Tallar la gespa, desbrossar, regar o escombrar els jardins de la Casa de les Aigües són algunes de les tasques que fan a diari, de 9 a 14h, l'onzena de participants al programa Montcada Inclou Jardineria. El projecte s'ha posat en marxa enguany per primer cop gràcies a un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament, la Fundació Aigües de Barcelona i la Diputació i consisteix a formar persones amb diversitat funcional intel·lectual com a auxiliars de jardineria. "L'objectiu és que aprenguin a fer les tasques pròpies de l'ofici, amb una base teòrica i una metodologia pràctica, i que sàpiguen com s'han de comportar en un entorn de treball", explica el formador Quim Vancells, de l'entitat Fupar. Tot i que els participants són majoritàriament joves, també n'hi ha que superen la quarantena i la cinquantena. "Estic content de com estan responent, els veig implicats i motivats i s'entenen molt bé entre ells", comenta Vancells tot destacant l'aportació que fa cada membre a un equip ben heterogeni. "N'hi ha que tenen més iniciativa, d'altres més força o destresa i és maco veure com s'ajuden mútuament; intentem incidir molt en la idea que la diversitat és un valor que es treballa i s'aprèn en grup".
 
'L'objectiu és que aprenguin a fer les tasques pròpies de l'ofici, amb una base teòrica i una metodologia pràctica, i que sàpiguen com s'han de comportar en un entorn de treball', Quim Vancells
 
Certament el bon clima que hi ha entre els aspirants a auxiliar de jardineria es percep al moment. La majoria s'ha conegut a través del taller i, més que companys, molts ja es consideren amics. Aquesta és també una de les funcions del programa, aconseguir que els participants socialitzin, tal com explica el regidor de Desenvolupament Econòmic Local, Jaume Teixidó (ERC): "Els joves amb diversitat funcional ho han passat molt malament durant la pandèmia, per això és tan important apostar per projectes com aquest, que els ofereix una cobertura integral ajudant-los a guanyar autoestima i autonomia per tal d'assolir l'objectiu final, la seva inserció laboral que, si ja és difícil per a la resta, en aquest casos encara ho és més". 
 
Montcada Inclou Jardineria durarà tot l'any i el regidor confia que es pugui reeditar al 2023. El programa va començar al mes de gener, amb el procés de selecció dels candidats; després es van fer cinc sessions d'iniciació al circ amb La Perifèrica, amb l'objectiu de cohesionar el grup, i a l'abril es va iniciar la formació específica, que acabarà el 7 de juny. En paral·lel, els participants han fet un procés de selecció per optar a ofertes de feina aquest mateix estiu i, els que no siguin contractats, faran 80 hores de pràctiques a empreses del sector.
A partir de setembre i fins a final d'any, continuarà la formació per a l'adquisició de competències transversals dels assistents cara a la inserció en el món laboral. "L'acompanyament que es fa als participants és integral i també implica les famílies, amb les quals tenim un contacte directe i constant", explica Helena Herce, tècnica d'orientació laboral.
 
'Projectes com aquest ofereixen una cobertura integral i ajuda els participants a guanyar autoestima i autonomia cara a optar a una feina', Jaume Teixidó
 
Si bé el programa dedicat a jardineria s'ha posat en marxa enguany per primer cop, el projecte genèric Montcada Inclou ja té quatre anys de trajectòria. Va ser al 2018 quan l'Ajuntament va posar en marxa aquesta iniciativa destinada a ajudar a persones amb diversitat funcional intel·lectual a poder incorporar-se al mercat laboral i ho va fer atenent a les necessitats dels usuaris de les entitats del sector ‘Adimir’ i ‘Tot per Tu’ i a la borsa de treball de la Regidoria de Desenvolupament Econòmic Local. Durant aquest temps s'han fet tallers d'inserció vinculats a la restauració i la logística, entre d'altres.
Enguany el nombre d'usuaris n'arriba a la trentena, segons explica Mònica Cots, tècnica d'orientació laboral i representant de l'empresa que té adjudicat el servei per concurs públic. "Des de Montcada Inclou treballem tots els aspectes relacionats amb la inserció laboral, com ara fer un currículum, cercar ofertes i preparar entrevistes de feina, així com formació específica per ajudar els usuaris a assolir el seu objectiu". Les persones interessades a accedir-hi ho poden fer a través de Desenvolupament Econòmic Local.
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari